Egyéb technikák

Művészetterápiás technikák

Amikor sok énerővel rendelkezünk könnyebben megoldjuk ugyanazokat a problémákat, amiket máskor nem. A művészetterápiának nagy lehetőségei vannak ebben a témában. Ha összekötjük a klienst egy jól kiválasztott erőforrással, akkor ezt magával viheti és jelentősen megnövelheti énerejét.

Önismereti technikák:

Célja az önkifejezés elősegítése, önismeret mélyítése, megküzdési stratégiák fejlesztése, kapcsolatok javítása, hatékonyabb konfliktuskezelés, beilleszkedés elősegítése.

Relaxációval összekötött KÉPZELETJÁTÉK

Játék a képzeletben: A képzelet az egyén élményvilágához kapcsolódóan annak külső és belső világ határán helyezkedik el. A képzelet mindig a jövőre irányul, újrateremtő erővel rendelkezik. Lehetővé teszi az örömre való ráhangolódást, segít kilépni negatív gondolatokból, negatív belső képekből, nyomasztó érzelmekből. A képzelőerő növeli önmagunk értékességének érzését, támogatja az egyén öngyógyító folyamatait, megerősíti ezeket, segíti a nehézségek átértékelését. Többek között hozzájárul a reményképességének, az én-hatékonyságnak, és a lelki edzettség kialakulásához.

Rajz

A rajz az ember ősi kifejező eszköze, egy eszköz, amelyen keresztül kifejeződik a gyermek/felnőtt érzelmi világa. A rajz lehetőség az önkifejezésre,  élmények kifejezésére  a feszültség levezetésre, átdolgozásra. A rajz örömforrás.

Relaxációhoz kapcsolódóan a rajzolót a relaxáció alatti érzések vezetik. Relaxációt követően képessé válik a gyermek/felnőtt, hogy kezét a szabad képáramlás, a belülről látott képek vezessék, a lehető legjobban megjelenítse az átélt élményt. Egy érzelmi töltettel rendelkező rajz születik, átdolgozott élmények, emlékek pozitív jelentéstartalmával.